Background Image

TRATAMENTUL CARIEI DENTARE

image

Plomba dentara cea mai frecvent intalnita se numeste obturatie fotopolimerizabila, deoarece materialul utilizat (amestec de plastic de culoarea dintelui si dioxid de siliciu) se intareste sub actiunea unei lampe cu led. Acest tip de plomba dentara este potrivita cand fracturile dentare sunt mici sau medii si cand se restaureaza dintii frontali care nu suporta presiuni mari.
Cand dintele are o carie foarte mare plombele dentare nu mai sunt suficiente pentru refacerea acestuia si se utilizeaza coroane dentare.
Cand apare caria dentara?
Caria dentara apare din cauza bacteriilor care distrug smaltul dintilor si restul tesuturilor componente. Lipsa igienei dentare la domiciliu conform recomandarilor (periaj de 2 ori pe zi cate 2 minute si utilizarea atei dentare) duce si la aparitia cariilor pe langa alte boli dentare, gingivita, parodontoza.
Culoarea cariei dentare este gri spre negru si poate fi vazuta chiar si de pacient cu o oglinda.
Odontoterapia (cariologia) se ocupa si cu refacerea dintilor afectati de fracturi, ciobiri, fisuri, loviri, uzura avansata si alte tipuri de daune ale suprafetei dintilor, care pot fi corectate cu o plomba. Unii pacienti au nevoie poate doar de corectarea ocluziei (a muscaturii) si atunci se poate inalta un dinte prin adaugarea de material.
Va ajuta vizita de control o data la 6 luni la cabinetul stomatologic, astfel va pastrati sanatoasa dantura si tratati caria dentara imediat cum apare.
Ce face medicul cand trateaza o carie dentara?
In primul pas indeparteaza tesutul afectat, apoi curata si igienizeaza zona si la final umple cavitatea cu un material ales impreuna cu pacientul. Toata procedura ar trebui sa dureze in medie sub 1 ora.